Een OEE implementeren

Hoe begin je eraan ??

Je bent ervan overtuigd dat je een belangrijke efficiëntie verbetering kunt realiseren door het implementeren van een OEE systeem. Hoe beperk je de weerstand van uw team tot een minimum ?

 1. Bereid je voor.
  Je team zal kritische vragen hebben. Bekijk waar je de efficiëntie kunt verhogen door een OEE systeem.
  Verzamel voorbeelden van vergaderingen waar de juiste informatie niet beschikbaar was. Duid aan hoeveel tijd er besteed wordt aan rapporteringen. Wijs op het aantal keer dat niet iedereen met dezelfde cijfers aan het werk was.
  Kortom, wees voorbereid en zorg dat je de juiste argumenten hebt om uw team te overtuigen.
 2. Betrek je mensen.
  Het invoeren van nieuwe systemen betekent verandering in de manier van werken. Verandering brengt weerstand mee. Betrek dus je mensen van in het begin bij het project. Luister naar hun wensen en opmerkingen.
  Communiceer, communiceer, maar maak van in het begin duidelijk dat je een OEE systeem wil implementeren. Er wordt overlegd om de meest optimale oplossing te kiezen, maar niet over de vraag of er wel of niet een OEE systeem zal ingevoerd worden.

 3. Begin klein.
  Selecteer één lijn waarop je het OEE systeem kunt optimaliseren. Geen enkel OEE systeem is direct perfect toepasbaar op uw situatie. Begin daarom met één lijn en neem voldoende tijd om het systeem op punt te zetten. Zo kun je de weerstand tegen verandering binnen de perken houden.
  Wanneer je succes boekt op één lijn is dit gemakkelijk naar andere lijnen uit te breiden.
 4. Integreer werk processen en procedures.
  Wijs de taken met betrekking tot het onderhoud van de data in het OEE systeem toe aan bepaalde personen en neem deze op in hun officiële taakomschrijving.
  Gebruik steeds OEE rapporteren op vergaderingen en telkens wanneer er over efficiëntie van de productie lijnen wordt overlegd.
 5. Hou vol.
  Wees consistent. Verwijs telkens opnieuw naar de OEE rapportering. Ga geen discussie aan zonder de meest recente cijfers te bekijken.
 6. Kies een goede software.
  Flexibiliteit wat betreft configuratie en rapportering zijn belangrijk voor het management team. Vergeet ook niet te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid voor de operatoren.

Een OEE project is geen puur technologie project. Er is ook een belangrijke menselijke factor. Hou dus voldoende rekening met het 'change management' aspect.

Add new comment

CAPTCHA
Deze vraag is een test om na te gaan of u al dan niet een mens bent om zo geautomatiseerde spam-berichten te vermijden.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.